De kracht van taal: Nikos vindt zijn stem

19 april
Blog page header image

De kracht van taal: Nikos, een Griekse jongen met teruglopende interactie, bloeit op wanneer hij in zijn moedertaal wordt aangesproken. Dit verhaal toont hoe taal barrières sloopt en verbinding creëert.

De kracht van taal: Nikos vindt zijn stem

Als optometrist ervaar ik dagelijks de impact van taal. Vandaag deel ik het bijzondere verhaal van Nikos, een jongeman die door de kracht van communicatie een nieuw leven kreeg.

Nikos, afkomstig uit Griekenland, kwam voor een visueel functieonderzoek naar mijn praktijk, vergezeld door begeleiders. Al geruime tijd kampte hij met teruglopende sociale interactie en functioneren binnen zijn wooninstelling. Ondanks intensieve inspanningen van een multidisciplinair team, met onder andere artsen, therapeuten en psychologen, bleef de oorzaak van Nikos' achteruitgang onduidelijk.

Tijdens de voorbereidingen viel Nikos' Griekse naam me op. Geboren en getogen met de overtuiging dat communicatie in iemands eigen taal diepere verbinding creëert, besloot ik hem in het Grieks aan te spreken. Wat volgde, was verbluffend. Nikos' gezicht lichtte op, hij ontspande zichtbaar en communiceerde vlotter dan ooit tevoren.

De begeleiders waren verbaasd; ze hadden Nikos nog nooit zo horen praten. Het onderzoek verliep soepel en toonde aan dat Nikos' visuele functioneren geen belemmering vormde. De sleutel tot begrip en verbondenheid bleek te liggen in communicatie in zijn moedertaal.

Nikos' verhaal illustreert perfect de kracht van taal. Door hem in het Grieks aan te spreken, creëerde ik een menselijke connectie die hem openstelde en hem de kans gaf om zich te uiten. We ontdekten dat Nikos, net als ieder ander, een uniek verhaal heeft met eigen behoeften, passies en dromen.

Geïnspireerd door deze ervaring, besloot de wooninstelling van Nikos om Griekse taallessen aan te bieden. Dit initiatief belooft de communicatie en het functioneren van Nikos te verbeteren en hem te helpen de band met zijn omgeving te versterken.

Nikos' verhaal is een krachtige reminder dat taal een brug kan slaan tussen mensen, zelfs wanneer andere middelen tekortschieten. Door de kracht van taal te benutten, kunnen we begrip creëren, verbindingen versterken en individuen helpen om hun volledige potentieel te bereiken.

WhatsApp